Dakafdichting kiezen voor plat dak

 

 

Bitumineuze afdichtingen (roofing)

 

Als bovenlaag zijn alleen polymeerbitumen geschikt, die gewapend zijn met polyester of glasvlies. Gebruik dus geen ‘geblazen bitumen’ als toplaag.

Het fixeren kan op verschillende manieren. Door de roofing warm te stoken met een gasbrander zodat deze op de ondergrond vastkleeft. Of door te lijmen met koudlijm. Of te kiezen voor zelfklevende of mechanisch te bevestigen systemen.


Van polymeerbitumen vind je in de handel twee soorten:

  • Plastomeermengsels (APP): Deze zijn uv-bestendig en hebben daarom geen beschermende ballastlaag nodig.
  • Elastomeermengsels (SBS): Deze zijn soepeler en kleven beter dan APP, maar ze zijn niet bestand tegen de stralen van de zon. Daarom zijn ze beschikbaar in een versie met leischilfers voor gebruik als eindlaag bovenop het dak.

 

Synthetische afdichtingen

 

De meest gebruikte materialen zijn EPDM en PVC.

  • EPDM :Synthetisch rubber dat meestal op maat gemaakt wordt en in één stuk geplaatst. Ook verkrijgbaar op rollen. Bevestigen gebeurt mechanisch of met lijm. Bevestigen met hete lucht (met behulp van een heteluchtpistool) is mogelijk, maar dan gaat het om speciale EPDM-folies die aan de randen voorzien zijn van strips uit een plastomeer. Dit komt omdat EPDM, als elastomeer, wel soepel wordt bij verwarming maar niet vloeibaar. En dat is toch een vereiste om de heteluchtlastechniek te kunnen toepassen.
    EPDM is het duurzaamste materiaal voor dakafdichting. 
  • PVC: Te koop op rollen. Bevestigen kan mechanisch op een dragende onderstructuur in combinatie met gelijmde overlappingen, over het volledige dakoppervlak met lijm of met hete lucht (PVC is hier als plastomeer goed voor geschikt). Het lijmen van PVC op het volledige dakoppervlak heeft als voordeel dat het grotere windbelastingen kan opvangen. Je kan PVC rechtstreeks op een bestaande roofing vastlijmen. Hiervoor gebruik je wel een speciale PVC-folie die aan de onderzijde is voorzien van een beschermende tussenlaag. PVC die je plaatst onder ballast, bijvoorbeeld voor groendaken, is voorzien van een speciale glasvlieswapening. Op die manier blijft de afdichting (die los geplaatst onder de belasting ligt) toch gegarandeerd dimensioneel stabiel en op zijn plaats, zelfs onder druk van wortels van de beplanting. PVC kan verkleuren onder invloed van de zon, maar omdat de productie in zodanig grote volumes gebeurt, heb je bijna altijd te maken met een egale verkleuring en niet met afzonderlijke vlakken die een aparte kleur hebben. De levensduur van PVC is korter dan die van EPDM.  Wat je uiteindelijk kiest, zal je dus persoonlijk moeten afwegen.